Vijesti

Mreža Gradova Bez Pesticida u Hrvatskoj

Slijedeći pozitivan primjer Italije, Grad Zagreb se pridružio Europskoj Mreži Gradova Bez Pesticida.

"Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, u svojim nastojanjima da poboljša kvalitetu življenja svojih građana prepoznao je važnost zabrane uporabe pesticida na javnim zelenim površinama te je odlučio pridružiti se gradonačelnicima diljem Europe koji su uključeni u Mrežu Gradova Bez Pesticida."

To su riječi koje najviše volimo! 
Dobrodošao Zagrebe!

 

 

"Princip bez pesticida nije samo moguć, već je i koristan!"

„Naš prvi korak prema održivoj budućnosti... bio je korak unatrag! Osobito korak unatrag od uobičajenog posla gdje smo počeli razmatrati sve javne radove pojedinačno s namjerom smanjivanja njihovih utjecaja na okoliš. U tom smjeru, kontrola štetnika pretvorila se u integrirano upravljanje štetnicima pa je uloga pesticida prirodno postala suvišna. Javne odluke donose se temeljem činjenica, a Grad je sada također uključen u znanstveno istraživanje zajedno s lokalnim i regionalnim zdravstvenim ustanovama. Princip održavanja bez pesticida nije samo moguć, već je i koristan! Daniele Chiaroni, Gradonačelnik Occhiobella naglašava: "Prelazak na održavanje bez upotrebe pesticida zahtijeva ulaganje u inovativne tehnike i uključivanje građanstva. Podrazumijeva se novi način sagledavanja okoliša, u kojem su zdravlje budućih naraštaja i siguran okoliš pretpostavljeni umjetnoj čistoći javnih prostora. Također treba razmotriti i estetsku vrijednost u kojoj usvajamo prirodnu ravnotežu okoliša na tom području. Od ljeta 2015. godine, korištenje herbicida se izbacuje iz upotrebe i zamjenjuje se mehaničkim i ručnim tehnikama, te upotrebi pare i plamena u kontroliranju neželjnih biljnih vrsta."

 

 

Edinburgh 

Djelatnici gradskog vijeća grada Edinburgha proveli su nekoliko pokusa kako bi pronašli alternativu upotrebi herbicida za kontroliranje rasta neželjenog bilja na ulicama, u parkovima i na otvorenim javnim površinama. Rezultat je izbacivanje herbicida iz upotrebe od proljeća 2017. godine, te uvođenje mehaničkih metoda, ručnog plijevljenja i malčiranja kao prihvatljivih metoda održavanja.  Na drugim, prirodnijim površinama, porast bilja bit će prihvaćen kao dio gradskog Živog krajolika.

Više Informacija >>